Moet ik altijd de juiste keuzes maken?

Als je wilt meelezen met deze video, bekijk dan het transcript hieronder:

Misschien heb je wel eens gedacht: ‘Waarom maakt God het leven zo moeilijk? Waarom moet ik continu juiste keuzes maken?’ Want dat betekent dat ik iedere dag weer met alles wat ik doe, voor God moet kiezen. En dat betekent ook dat ik continu de verleidingen moet weerstaan. De verleidingen, omdat ik denk: ‘Ik vind iets leuk, of ik vind iets makkelijk, of ik vind iets lekker’. Maar waarvan ik wéét dat het niet juist is om te doen. Dus doe je het niet. Maar wáárom moet ik dan iedere keer weer die keuze maken? Waarom maakt God het dan tot zo’n opgave? Het antwoord is heel simpel. God wil graag een persoonlijke relatie met jou. God dringt zich niet op. Hij wil graag dat jij daar zélf voor kiest. Want wat is een relatie waarin je gedwongen wordt in die relatie te zijn? Heel simpel: dat is geen relatie.

Een relatie heb je op het moment dat je uit vrije keus zélf kiest om die relatie aan te gaan. En die ander óók met jou. Want hoe zou je het vinden als jij vraagt aan je partner, of aan iemand met wie je een goede vriendschappelijke band hebt: ‘Ja, waarom ben je eigenlijk bij mij? Of waarom breng je tijd door met mij?’ En die ander antwoordt: ‘Ja, dat is omdat het moet.’ Of: ’Ja, ik heb geen beter alternatief.’ Hoe zou jij je daarbij voelen? Denk je dan: Ik heb écht een goede vriend of vriendin. Of: ’Ik heb écht een passionele relatie met mijn partner.’ Ik kan me voorstellen dat je daar toch wat gemengde gevoelens bij hebt.

En op dezelfde manier wil God ook géén relatie met jou hebben vanuit een: ‘Het is omdat het moet.’ Omdat je ouders ook een relatie met God hebben. Of, omdat de voorganger het zegt. Of, ja anders hoor ik er niet bij, want andere mensen in mijn omgeving die hebben het ook. Nee, God wil écht een persoonlijke relatie met jou. En wil dat jij daar zélf voor kiest. En juist omdat je er ook níét voor kan kiezen, is het wat waard dat jij daar wél voor kiest. Want dan toon je daarmee aan dat je dat ook écht wil. Omdat je vrij bent om die keus te maken. Zoals er ook opgetekend staat in Liberatie 104, regel 12 tot 14:

“God néémt je niet, maar laat je jezelf geven. Je hebt met je heilig gegeven eigen wil de vrije keus om met God te leven”

Vrije keus, oftewel: jij hebt de vrijheid om te kiezen om die relatie met God aan te gaan. En die keus, die maak je niet één keer, die maak je continu. Maar wanneer jij een relatie hebt met iemand die zó gigantisch veel van je houdt en jouw belang voorop heeft staan, dan is dat geen opgave, maar een feest. Dat je íedere dag weer mag beleven. 

Andere video’s

Waarom versus hoe

Waarom versus hoe

Als je wilt meelezen met deze video, bekijk dan het transcript hieronder: Misschien heb je weleens in je leven gedacht: ‘Waarom overkomt mij dat nou? Waarom kom ik nou in een situatie terecht, en niet iemand anders?’ Bijvoorbeeld een collega, een klasgenoot, een...

Moet ik perfect zijn?

Moet ik perfect zijn?

Als je wilt meelezen met deze video, bekijk dan het transcript hieronder: Heb je weleens het idee gehad dat je aan een bepaald plaatje moet voldoen? Het kan zijn op school, op je werk, bij vrienden. En het kan gaan om een soort ideaalplaatje wat je dan hebt in je...

Godsbeleving ervaren?

Godsbeleving ervaren?

Als je wilt meelezen met deze video, bekijk dan het transcript hieronder: Misschien heb je weleens gedacht: ´Als God er zou zijn dan zou ik Hem ook moeten voelen. En als ik Hem niet voel, dan is God er ook niet, toch?´Misschien ben je zelf weleens in een kerk, of een...